Blog

Fit en gezond blijven?

'Stap op' tijdens de opstepdag!

Iedereen heeft het druk tegenwoordig en de gezondheid en een normaal lichaamsgewicht delft vaak het onderspit in ons drukke leventje. En om daar wat aan te doen wordt zaterdag 16 april de landelijke opstepdag georganiseerd. Op maar veel locaties kunnen mensen kennis maken met de step; een modern en gezond vervoer (tevens is steppen ook erg populair als sport en recreatie). “Stap op het plankje en step mee...” is het credo van de initiatiefnemers van de Nederlandse Autoped Federatie.

Maar liefst 36 locaties in Nederland en België verwelkomen u zaterdag 16 april 2011. U kunt hier kennis te maken met de step. U kunt dan een recreatief tochtje steppen of aan een steptry-out meedoen. Bij de opsteppunten kunt u gratis of opstappen. Ook beschikken alle opsteppunten die meedoen over informatiemateriaal van de Nederlandse Autoped Federatie ; waaronder o.a. de stepkalender en de zogenaamde calorieflyer die uitleg geeft over het energieverbruik en welke spiergroepen u gebruikt tijdens het steppen.

Steppen hoef je echter niet te leren. Iedereen stapt op en stept weg. Ook is vooraanmelden voor deelname 16 april niet nodig. De stepbond N.A.F. hoopt dat veel Nederlanders en Belgen gebruik zullen maken van de opstepdag om ‘effe’ op het plankje te staan. De bond benadrukt dat steppen niet alleen leuk is om te doen, maar ook vooral gezond.

Het aloude steppen (autopetten) is dan wel weer terug, maar dit keer niet alleen. Samen met de hond er kilometers op uit trekken dat is de nieuwste rage voor hondenliefhebbers. En bovendien is het niet alleen voor kinderen, maar juist voor volwassenen. De step is zo ingericht dat je veilig met de hond er op uit kan trekken. De hond wordt bevestigd aan de step met behulp van een stang aan het frame of met een heuplijn. In beide gevallen loopt de hond naast z’n baasje zodat de baas totale controle heeft en beide handen aan het stuur kan houden. Hondenschool Adel uit Balkbrug is ingesprongen op de laatste rage, houdt workshops en verkoopt of verhuurd steppen. We vroegen instructrice Jolanda Eiling waarom Steppen en niet gewoon fietsen? ‘Omdat je je bij het steppen veel beter aan het tempo van de hond kunt aanpassen. Steppen is voor de baas gezonder en intensiever dan fietsen en je bent echt met z’n tweeën aan het werk en dat is veel leuker.’ Het is dus niet de bedoeling dat de hond je voorttrekt? Eiling: ‘Dat mag zelfs niet en is bij wet verboden. Dat mogen alleen sledehonden. Hier gaat het om samen met je hond in beweging zijn en samenwerken.’ Wilt u meer bewegen of hebt altijd al een keertje op de step willen staan of wilt u meer over het steppen met uw hond, kijk op www.opstepdag.nl voor een opsteppunt bij u in de buurt. Ook in uw regio kunt u op 16 april 2011 a.s. kennis maken met dit hippe en gezonde vervoer. Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de Markt in Ommen. Hondenschool Adel kan u dan van alle informatie voorzien. Wilt u vooraf meer informatie, mail dan naar info@hondenschool-adel.nl of bel met Jolanda: 06-24908486. De adressen van alle 36 opsteppunten en meer info vindt u op www.opstepdag.nl.

Opstepdag